Is een hondenverzekering nuttig?
We verzekeren onszelf, ons huis, onze auto… en tegenwoordig ook onze hond! Huisdierverzekeringen zijn in opmars. Maar wat is zo’n verzekering precies en wat wordt er (niet) door gedekt? Bart Chiau, professor aan de faculteit Economie van de UGent legt het uit.
Verzekeren betekent jezelf en je dierbaren beschermen. Wij verzekeren ons tegen de financiële gevolgen mochten we langdurig ziek worden of in het ziekenhuis belanden. Het inkomensverlies en de medische kosten kunnen immers hoog oplopen. Maar ook je hond behoort tot je naasten die je wil beschermen. Als je huisdier ziek wordt of in de dierenkliniek wordt opgenomen, kunnen de kosten van de dierenarts en het verblijf in de kliniek hoog oplopen. Natuurlijk wil je de beste zorgen voor je hond: je wil dat hij alle noodzakelijke behandelingen krijgt. De kosten daarvoor kunnen gedekt worden door een verzekering.
HONDENVERZEKERING
Een hondenverzekering is vergelijkbaar met een ziekteverzekering, maar dan voor je hond. Zo’n verzekering kan onverwachte medische kosten (deels) terugbetalen. Denk bijvoorbeeld aan de dierenartskosten bij ziekte of een ongeval. Een hondenverzekering kan de behandelingskosten dekken, zoals röntgenfoto’s, een darmonderzoek, operaties, … Zo ben je voorbereid op onverwachte facturen van de dierenarts. Om een verzekering voor je hond te kunnen afsluiten, heb je een hondenpaspoort nodig. Het dier moet officieel ingeschreven zijn bij een dierenarts en moet ook alle nodige vaccinaties hebben gekregen. Je kunt je hond laten verzekeren vanaf hij enkele weken oud is tot een bepaalde leeftijd. Die maximumleeftijd om aan te sluiten, hangt af van het ras en de levensverwachting van het huisdier.
IN OPMARS
In tegenstelling tot in andere landen is de markt van huisdierenverzekeringen in België nog beperkt. We zien de laatste jaren wel een sterke stijging van het aantal hondenverzekeringen dat wordt afgesloten. Huisdierbaasjes worden zich meer bewust van de hoge facturen bij de dierenarts, maar er zijn ook een aantal nieuwe spelers op de Belgische markt. Er zijn verschillende verzekeraars die een hondenverzekering aanbieden in ons land: Belfius Direct, Figo, Santévet, PetExpert,...
NIET ALLES WORDT GEDEKT
Huisdierverzekeringen zijn niet goedkoop en bevatten een heel aantal uitsluitingen. Er is veel variatie tussen de verzekeringscontracten. Wees dus waakzaam voor de clausules in de polis. Elke hondenverzekering heeft zijn eigen regels rond de maximumleeftijd van de hond, de wachtperiode, de maximale vergoeding en de prijs. Afhankelijk van de gekozen formule, krijg je dierenarts- en behandelingskosten tot een vooraf bepaald maximumbedrag terugbetaald. De wachtperiode is de periode vanaf de start van de hondenverzekering tot de eerste dag dat je recht hebt op een tussenkomst. Je bent dus niet onmiddellijk verzekerd, maar bijvoorbeeld pas 20 dagen nadat je de verzekering bent aangegaan. Hou ook rekening met een eventuele vrijstelling als er zich een schadegeval voordoet (franchise). Het is mogelijk dat je bijvoorbeeld de eerste twintig procent van de behandelingskosten zelf moet betalen.
WAARVOOR?
Een hondenverzekering dekt de dierenartskosten of dierenartsbehandelingen in heel België indien deze kosten het gevolg zijn van een ziekte of een ongeval. Er kan ook een uitkering voorzien zijn mocht je hond overlijden door een ziekte of een ongeval. Als je hond wegloopt of gestolen wordt, kan je eventueel je hondenverzekering aanspreken voor de kosten die gemaakt worden om de hond op te sporen. Stel dat jij als baasje in het ziekenhuis wordt opgenomen, dan kan de hondenverzekering zorgen voor de opvangkosten van de hond. Of stel dat je op reis wil vertrekken, en je hond moet plots een operatie ondergaan, dan kan er ook een dekking ”reisannulatie” voorzien zijn. Deze dekking is misschien ook al opgenomen in je eigen reisverzekering. Er kan ook een noodnummer voorzien zijn waar je zeven op zeven contact kan mee opnemen bij een noodgeval, bijvoorbeeld als je hond een vergiftiging heeft opgelopen en er een dringende medische interventie nodig is.
WANNEER KOMT DE VERZEKERING NIET TUSSEN?
Er zijn een aantal uitsluitingen die je kan terugvinden in de algemene voorwaarden van de verzekeraar. Het gaat dan over de gewone kosten van een dierenartsbezoek en dus niet naar aanleiding van een ziekte of ongeval. Ook inentingen, castratie of sterilisatie zijn in principe niet gedekt door de verzekeraar. Bevruchting, zwangerschap en bevalling vallen buiten de verzekerde risico’s. Aandoeningen waar het huisdier al aan lijdt bij het afsluiten van de verzekering worden niet gedekt. Ook opvoedingsbegeleiding van je hond is niet verzekerd.
WAT KOST HET?
De prijs van zo’n verzekering, de premie dus, is afhankelijk van verschillende factoren zoals het ras, het geslacht, de leeftijd, de aankoopprijs, of je hond al dan niet gecastreerd is, voorafgaande ziektes… Gemiddeld kost een hondenverzekering tussen de 120 en 600 euro per jaar. Deze prijs varieert dus sterk, maar is afhankelijk van de gekozen verzekeringsformule. Dit gaat van een basisdekking tot een heel uitgebreide verzekering met alle toeters en bellen.
DE FAMILIALE VERZEKERING
Vergeet ook jouw familiale verzekering (de verzekering burgerlijke aansprakelijkheid) niet. Deze verzekering dekt de schade die je huisdier aan derden toebrengt, maar niet de dierenartskosten. Als jouw hond bijvoorbeeld de postbode of een voorbijganger bijt, ben jij aansprakelijk. De zogenaamde ”familiale, vergoedt dan het slachtoffer. Of omgekeerd, als je hond wordt gebeten door een andere hond, dan zal jouw rechtsbijstandsverzekering alle kosten verhalen bij de tegenpartij.
LEES DE KLEINE LETTERTJES
Met een verzekering voor je hond bescherm je jezelf tegen hoge, onvoorziene kosten en krijgt je hond alle kansen op de beste medische zorgen. Word je hond gebeten door een andere hond, wordt hij plots zwaar ziek, of heeft hij onverwacht een operatie nodig? Dan bespaar je met een hondenverzekering in België heel wat geld uit. Kijk in elk geval altijd goed de voorwaarden (de kleine lettertjes) van de polis na. Goedkoop is een dierenverzekering niet, maar bij een zware ingreep zo’n polis wel nuttig zijn. Zeker voor bepaalde rashonden die meer kans maken op erfelijke of aangeboren problemen is zo’n verzekering aan te raden. Zoals bij elke verzekering lijkt het soms weggegooid geld tot het moment dat je eens een schadegeval hebt dat je heel veel geld kost...
Tekst: Bart Chiau
Foto's: Evi Maveau, Shutterstock